Schoolslag techniek: Tips en Tricks

vlinderslag


Schoolslag is de meest oude slag die er is in de historie, maar van de vier klassieke slagen is de schoolslag in het algemeen de langzaamste. De schoolslag is wel de meest geleerde slag, naast de borstcrawl. De slag bestaat uit een armslag en beenslag, die zorgen dat je schoksgewijs beweegt door het water. Door hierbij de juiste techniek te gebruiken kan je veel tijd winnen. We geven je dus graag 6 tips om de beste schoolslag uit te voeren.

Hoe werkt de schoolslag techniek?

Schoolslag techniek is de basis van schoolslag. Het is het op elkaar afstemmen van een juiste armslag en beenslag, zodat de schoolslag op een correcte manier kan worden uitgevoerd. Hoe beter de techniek wordt uitgevoerd, hoe gemakkelijker het is om vooruit te komen.

De schoolslag techniek kan heel verschillend worden aangepakt. Ben je een beginnende zwemmer, dan is het belangrijk om met jouw zwemkunsten vooruit te komen. Dit kost dan al genoeg moeite. Ben je een gevorderde zwemmer? Dan wil je juist dat je zo snel mogelijk vooruit komt. Wij hebben 6 stappen voor jullie op een rijtje gezet om de schoolslag techniek te beheersen. Volg deze stappen en je hebt binnen no-time de schoolslag onder de knie.

1. Schoolslag techniek: Armen en benen op elkaar aansluiten

Een van de meest gemaakte fouten binnen de schoolslag is dat de armen en benen niet op elkaar aansluiten. Deze worden vaak los van elkaar gezien. Wanneer je de armen naar voren wilt brengen, zorg je voor tegenkracht in het water. Als je benen hier niet goed op aansluiten, dan kan je stil te komen liggen. Je moet er dus voor zorgen dat wanneer je armen naar voren gaan, je beenslag de krachtige beweging maakt. Hierom zorg je ervoor dat je niet stil komt te liggen en de kracht naar voren blijft behouden.

2. Schoolslag techniek: Armen over het water

Zoals in de eerste tip werd benoemd, zorgt de schoolslag armen voor stuwing tegen het water wanneer ze naar voren gaan. Dit kon deels worden tegengegaan door een krachtige beenslag. Nog beter zou uiteraard zijn als de stuwing wordt verminderd. De stuwing kan je deels verminderen door je armen zo hoog mogelijk over het water te doen, zelfs deels met je handen boven het water. In de lucht zit veel minder weerstand, waardoor de stuwing stukken verminderd. Let op: je handen moeten wel altijd het water raken.

3. Oefen de beenslag

De beenslag bij de schoolslag is cruciaal. Waarbij bij de borstcrawl, vlinderslag en rugcrawl de snelheid grotendeels door de armen wordt bepaald, is bij schoolslag de benen een stuk belangrijker. Zorg hierbij dat je de benen op een symmetrische kikkerslag beweegt. Op deze manier haal je het meeste uit je benen. Wil je de beenslag oefenen? Gebruik dan een zwemplankje. Welke je hier het beste kan gebruiken leggen we je graag uit in dit artikel:

Het beste zwemplankje

4. Schoolslag ademhaling 

De ademhaling bij schoolslag is ook anders dan je bij de andere slagen gewend bent. Waar je bij borstcrawl aan de zijkant ademt, bij de rugcrawl vrij kan ademen, lijkt de schoolslag het meest op de vlinderslag. De beste manier is om in te ademen door je hoofd omhoog te doen, naar beneden te duiken en uit te ademen. Dit doe je iedere slag. Je blijft dus niet met je hoofd boven water wat je vaak ziet bij recreatieve zwemmers, dit zorgt voor te veel weerstand in het water.

5. Keerpunt van de schoolslag

Wanneer je alle bovenstaande technische tips hebt opgevolgd, is het tijd om jouw afstand te optimaliseren. Dit doe je onder andere door het keerpunt te verbeteren. Vaak zie je dat mensen de kant aantikken en een soort zijwaartse draai maken, maar dit is niet de snelste manier. De snelste manier is door de kant van je af te duwen, je arm langs hoofd te laten gaan en in het water te duiken met je hand. Hiermee maak je de draai in een flits.

6. Ga voor een lange onderwaterfase

Belangrijk als je de vorige tip hebt opgevolgd, is om er een goede onderwaterfase aan toe te voegen. Dit geldt ook na de start. Je mag namelijk onder water een schoolslag maken, en dit gaat een stuk sneller dan boven water. Om deze reden mag je de onderwaterfase nooit overslaan. Je voert de onderwaterfase het beste uit door een grote schoolslag onder water te maken, met een kleine vlinderslag kick als gevolg. Oefen dit door dit continue achter elkaar te doen.