Wisselslag, wat is het en hoe werkt het?

vlinderslag


Wat is wisselslag?

Wisselslag is de wedstrijdslag waarbij een mix wordt gezwommen van de vier verschillende slag. Het wordt gezien als de lastigste zwemafstand, door de wisseling van de verschillende slagen. Vaak hebben zwemmers een of twee favoriete slagen die ze goed beheersen, en bij wisselslag moeten ze alle slagen tegelijkertijd doen.

Veel zwemmers vinden wisselslag het zwaarste zwemonderdeel, vanwege de wisselingen van het tempo van de verschillende slagen. Tijdens een wedstrijd kan je je ook nooit rijk rekenen voordat je de laatste kant hebt aangetikt, want iedereen heeft zijn of haar specialiteit en kan dus op verschillende slagen een stuk sneller zijn dan op andere slagen. Daarnaast is het bij de wisselslag zwemmen niet enkel dat je moet focussen op zo snel mogelijk naar de andere kant, maar zit er ook een heel tactisch gedeelte achter. Hoe ga je jouw afstand verdelen, hoe ga je zorgen dat je energie niet halverwege op is. Hoe ga je ervoor zorgen dat je niet nog energie over hebt na het zwemmen van de afstand? Allemaal tactische vragen die je van tevoren moet beantwoorden wil je een goede wisselslag afstand zwemmen.

Volgorde Wisselslag

 1. Vlinderslag
 2. Rugcrawl
 3. Schoolslag
 4. Borstcrawl/vrije slag

Estafette wisselslag

Wisselslag kan ook in estafettevorm worden gezwommen. Tijdens de estafette is de 4×100 meter de meest voorkomende afstand. Bovenstaande volgorde geldt niet voor de estafettes, hier wordt een andere volgorde aangehouden. Tijdens de estafette wordt er begonnen met de rugcrawl, omdat deze lastig is over te nemen. Dit komt doordat er vanuit de rugcrawl in het water wordt gestart. Tijdens de estafette wisselslag is de 4×100 meter de meest voorkomende afstand.

Wisselslag keerpunten

De wisselslag ken een stuk lastigere keerpunten, aangezien dit niet de standaard keerpunten zijn die we kennen van de andere slagen. We benoemen de beste manier voor de keerpunten:

 • Vlinderslag naar rugcrawl: Je tikt met twee handen aan en maakt een keerpunt achterlangs, zodat je op je rug eindigt. 
 • Rugcrawl naar schoolslag: Je tikt aan op de rug aan met je vingers naar beneden, trekt je hele lichaam klein en maakt een koprol achterover tot je met je benen tegen de kant aan zit. Dit keerpunt kan wat oefening kosten.
 • Schoolslag naar borstcrawl: Dit keerpunt is alsof je een normaal schoolslag keerpunt maakt, maar dan eindig je met borstcrawl.

Indeling tijdens de wedstrijd

Ga je een wedstrijd zwemmen in wisselslag, dan hebben we daar een aantal tips voor:

 • Zorg voor een goede verdeling tussen de verschillende slagen. Kijk naar de slagen en welke jou het meeste moeite kost, zorg dat je daar dan ook het meeste energie in stopt om zo een goede verhouding te hebben;
 • Raak niet in paniek als je achterkomt tijdens de wedstrijd, niemand is goed in alle vier de verschillende slagen. Blijf gefocust op je eigen wedstrijd;
 • Analyseer de snelheid van je verschillende slagen om te kijken waar verbetering ligt. Dit kan bijvoorbeeld met een zwemhorloge.
 • Ga tijdens de training alle slagen oefenen, ook degene die je normaal overslaat. Vaak valt op je mindere slag de meeste tijd te winnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *