Wat is wrikken zwemmen en 5 tips

man aan het wrikken

Misschien heb je wel eens zwemmers zien wrikken, maar vroeg je je af wat het precies is. In het water korte kleine bewegingen maken, terwijl je probeert stil te liggen in het water. Het ziet er af en toe heel onhandig uit, maar het kan een hele goede oefening zijn voor je zwemtechniek. 

Wat is wrikken?

Tijdens wrikken zwemmen lig je horizontaal in het water, waarbij je door kleine korte bewegingen jezelf vooruit probeert te duwen. Je gaat langzaam vooruit, maar daar gaat het niet om. Met wrikken oefen je je core stability, waarbij je dus betere lichaamsbeheersing krijgt. Door dit vaak te doen, zal je gemakkelijker horizontaal in het water liggen. Hierdoor zal je minder kracht nodig te hebben om in het water te liggen, waardoor je gemakkelijker vooruit gaat tijdens het zwemmen. Ideaal dus!

1. Beheers de techniek van wrikken zwemmen

Wrikken doe je, zoals al eerder gezegd, door korte kleine bewegingen te maken terwijl je horizontaal in het water ligt. De bewegingen die je maakt zijn korte ‘achtjes’, waarbij je dus je platte hand als een acht rondjes laat maken door het water. Maak deze beweging terwijl je armen 90 graden naar beneden staan als je op je buik ligt, en lang je lichaam als je op je rug ligt. 

2. Oefen in een rustige omgeving

We hebben het in deze blog wel eens over welke zwemslag de snelste is, maar wrikken wordt daar nooit in opgenomen. Als dit wel zo was, zou het wrikken veruit onderaan staan. Wrikken gaat namelijk erg langzaam. Zorg dus voor een rustige omgeving, zodat je andere zwemmers niet lastig valt terwijl je bezig bent. Dit scheelt voor jou ook dat je niet continue wordt afgeleid door alle zwemmers om je heen. 

3. Zorg dat je benen stil liggen tijdens het wrikken

Wrikken is het oefenen van jouw stabiliteit. Dit is dus een oefening waar je lichaam eigenlijk compleet stil moet liggen om hem het beste uit te voeren. Om je benen het beste stil te houden, zou je het beste een pull boy kunnen gebruiken. Wij gebruiken altijd onderstaande pull boy. 

4. Gebruik een snorkel als je op je buik gaat wrikken zwemmen

Je wilt natuurlijk zo stil mogelijk liggen tijdens het wrikken. Als je op je buik ligt, zul je toch af en toe naar boven moeten komen om te ademen. Niet dus, gebruik een snorkel en je hoeft je hoofd verder niet meer te bewegen. Combineer dit met een goede zwembril en je outfit om te zwemmen is helemaal compleet.

5. Gebruik herkenningspunten op de rug

Wanneer je op je rug aan het wrikken bent, kan het best zijn dat je alle kanten op gaat, zeker als er geen lijnen in het water liggen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, zorg dat je een aantal herkenningspunten hebt, die ervoor kunnen zorgen dat je zwemt in een rechte lijn. Daarnaast kan dit er ook voor zorgen dat je niet hoofd continue tegen de kant aan stoot. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *