Zwemelastiek voor trainingen

Review: Zwemelastiek tijdens het trainen

Een zwemelastiek kan heel handig zijn tijdens het trainen. Maar wat is het eigenlijk en hoe kan je het het beste gebruiken? We nemen je graag mee in het artikel over de zwemelastiek.

Wat is een zwemelastiek?

Zwemelastiek, de naam zegt eigenlijk al wat het is. Een elastiek wat je kan gebruiken in het water. Je bindt het elastiek om je enkels en aan de andere kant zet je het ergens vast, waardoor je kan gaan zwemmen terwijl je op dezelfde plek blijft. Het is ideaal wanneer je een klein zwembad hebt of niet helemaal de ruimte hebt om baantjes te gaan trekken. Kan je toch aan je beweging komen zonder veel ruimte nodig te hebben.

Welk zwemelastiek wordt aanbevolen?

Het elastiek van Jolta is ideaal om met jouw zwemtraining aan de slag te gaan. Door de lengte van drie meter is het bijna overal te gebruiken. Het beschikt over een riem, waardoor je ook nog gewoon jouw benen kan gebruiken. De riem zit comfortabel, het elastiek rekt goed uit, maar niet te ver. Daarnaast is het van goede kwaliteit waardoor het lang te gebruiken is. Ideaal om direct mee aan de slag te ga

Heb je een klein zwembad?

Een zwemelastiek zou je kunnen gebruiken om twee verschillende redenen. Allereerst omdat je wil gaan trainen op een plek waar minder plek is om op en neer te zwemmen. Hiermee kan je soort endless pool creëren door met elastieken te gaan zwemmen. Je hebt maar een paar meter water nodig om je training te voltooien, moet je wel even je elastiek goed afstellen. Hoe ziet dat er precies uit? Bekijk het hier:

Zwemelastiek gebruiken als training

Daarnaast zou zwemelastiek kunnen gebruiken puur voor de training. Het kost best wat kracht om het elastiek zover mogelijk uit te rekken. Hierbij moet je maar denken aan de krachttraining waarbij je een elastiek aan een boom vastbindt om daarna zover mogelijk te rennen. Dit effect kan je hetzelfde maken, maar dan in het zwembad. Probeer iedere keer voor een korte periode zover mogelijk te zwemmen en doe dit in korte sprints. Hierdoor krijg je een korte intensieve training, waarbij je heel erg je armen op kracht traint. 

Zwemelastiek voor triathlon zwemmers

Traithlon zwemmers moeten een hele tijd recht vooruit zwemmen. Hier en daar een kleine bocht, maar daar blijft het ook vaak bij. Hierdoor heeft het voor de zwemmers geen zin om keerpunten en starten te oefenen. Deze gebruiken ze toch niet. Wanneer je dan in een zwembad wil gaan trainen, zul je toch iedere 25 of 50 meter een keerpunt moeten maken. Hiervoor komt een zwemelastiek goed uit. Deze kan je om je benen doen, en kan je continue naar voren blijven zwemmen, zonder enige keerpunten of startpunten. Om deze reden is een zwemelastiek voor de triathlon zwemmers een must have. Is die van 6 meter te lang? We hebben er ook een van 4 meter voor je in de aanbieding:

Afwisselen met slagen

rugcrawl zwemmen met zwemelastiek

Wanneer je de zwemelastiek als training gebruikt, kan je deze ook afwisselen voor verschillende slagen. Hierbij zijn de borstcrawl en rugcrawl het makkelijkste om ver te komen door de gelijkwaardige stuwing. De vlinderslag is het meest intensief, en de schoolslag is het lastigst om enkel met je armen zo ver mogelijk te komen.