Is zwemmen gezond? Hoeveel kan je met zwemmen afvallen?

people, man, guy-2588747.jpg

Zwemmen kan er enorm rustgevend uitzien. Bijna alle leeftijden kunnen zwemmen en zeker bij de ouderen zit vaak weinig tempo in het zwemmen. Dit laat je twijfelen of het wel zo gezond is om te gaan zwemmen, ondanks dat vaak wordt beweerd dat je met zwemmen veel kan afvallen. Hoe werkt dat dan precies en hoeveel kan je met zwemmen dan afvallen. Hoe komt het eigenlijk dat zwemmen überhaupt zo gezond is? Dat leggen we graag aan je uit.

Waarom is zwemmen gezond?

Zwemmen is gezond op verschillende manieren. Allereerst is zwemmen gezond doordat je met het zwemmen beweging maakt die goed zijn voor het lichaam. Het kost kracht om naar voren te komen, hoe hard je ook gaat. Met deze kracht verbrand je weer calorieën. Daarnaast bouw je aan spiermassa met zwemmen, zeker omdat je met zwemmen vaker gebruik maakt van spieren die je verder niet gebruikt. Daarom worden spieren getriggerd die niet vaak worden getriggerd, waardoor ook deze spieren getraind worden. 

Daarnaast bouw je met zwemmen ook een conditie op. Doordat je gaat zwemmen en dit hele geleidelijke bewegingen zijn, die we kracht kosten, bouw je aan een conditie. Je vergroot de inhoud van je longen door meerdere keren te gaan en iedere keer zullen deze weer een keer vergroot worden. 

Zwemmen versus hardlopen

In vergelijking met andere sporten, is zwemmen een zeer gezonde manier van sporten. Wanneer je gaat hardlopen zal je gewrichten worden aangetast door de demping die je hebt op de harde grond. Dit dreunt door tot aan je enkels en knieen en daar kan je op de langere termijn behoorlijk last van hebben. Waarom zwemmen gezond is ten opzichte van hardlopen, is dat je deze aantasting op je gewrichten totaal niet hebt. Dit komt doordat de dreuning in het water een stuk minder is. 

Zwemmen versus fitness

Wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld fitnessen, dan mis je het gedeelte dat je ook een conditie opbouwt. Omdat zwemmen een duursport is, waar je ook je spieren gebruikt, bouw je wel een conditie op. 

zwemmen gezond

Hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen?

Gemiddeld verbrand je tussen de 560 en 900 calorieën per uur met zwemmen. Dit hangt er sterk vanaf van de intensiteit waarmee je zwemt. Een uur vlinderslag zal je meer calorieën verbranden dan bijvoorbeeld schoolslag. Ook leeftijd, gewicht en andere factoren spelen hier een rol in. Gemiddeld is een kilo 7000 calorieeen, dus dan kost het ongeveer 12,5 uur om een kilo af te vallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *