Zwemmen

Waarom?

Zwemmen als sport is een van de beste lichaamsbeweging die je kan hebben. Ten opzichte van andere sporten worden je gewrichten minimaal belast. Dit komt doordat wanneer je sport op het land, de demping een stuk zwaarder is dan in het water. Hierdoor zou het een stuk beter zijn om op een loopband in het water te gaan lopen, dan op het op het land. Fun fact, er zijn ook verschillende loopbanden die dit aanbieden voor in jouw zwembad.

Zwemmen is een geweldige activiteit voor mensen die in vorm willen komen of willen afvallen. Het zorgt voor een aerobe training zonder enige impact op de gewrichten. Zwemmen is ook een geweldige manier om je hele lichaam te trainen, inclusief je armen, benen en kernspieren.

Sommige mensen voelen zich misschien geïntimideerd door zwemmen omdat ze niet kunnen zwemmen of omdat ze denken dat het te moeilijk is. Leren zwemmen kan gemakkelijk zijn als je de juiste instelling en een goede leraar hebt.

Om te leren zwemmen heb je minimale ervaring of uitrusting nodig. Met zwemlessen en zwemvideo’s op YouTube kun je in je eigen tempo leren zwemmen. Voor wedstrijdzwemmers zijn er veel verschillende nationale federaties waar je lid van kunt worden, afhankelijk van je leeftijd en vaardigheidsniveau.

Begin met een goede uitrusting

kind aan het zwemmen

Wanneer je wilt gaan zwemmen als lichaamsbeweging, is het belangrijk dat je een goede zwemuitrusting hebt. Hiervoor hebben we verschillende lijstjes samengesteld. Bekijk hier:

Zwemmen met overgewicht

buiten zwemmen

Voor degene die te maken hebben met overgewicht, kan zwemmen een erg goede methode zijn om van dit overgewicht af te komen. Door het overgewicht kunnen gewrichten zwaar worden aangetast als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, voetballen etc. In het water merk je eigenlijk niks van overgewicht. Het kan deels in de weg zitten, maar daar blijft het ook bij. Buiten dat is het ook een fijne en efficiënte manier om calorieën te verbranden.

Beginnen met zwemmen

zwemmen met plezier

Zwemmen kan je eigenlijk al vanaf alle leeftijden doen. Als baby kan je al beginnen met de eerste avonturen in het water samen met de ouders. Dit is zelfs erg goed voor het kind, want het zorgt ervoor dat er later minder watervrees heeft. Zwemmen als sport kan je het beste rond de 6 of 7 jaar starten. Dan is het lichaam volgroeid en voldoende ontwikkeld. Het is wel belangrijk dat jouw kind dan zijn of haar zwemdiploma’s ook heeft. Zorg voor een goede outfit en eventueel een gekke badmuts.

Wedstrijdzwemmen

sports, swimming, exercise-2632279.jpg

Wanneer je het als sport gaat beoefenen en hierin ook wedstrijden gaat zwemmen, dan noem je dat wedstrijdzwemmen. Erg leuke sport, waar je jezelf gaat ontwikkelen in vier verschillende slagen; borstcrawl (ook wel vrije slag genoemd), rugcrawl, schoolslag en vlinderslag. Wanneer je een wedstrijd zwemt, probeer je een bepaalde afstand (vaak in 50 meter of een veelvoud hiervan) met een van deze slagen zo snel mogelijk af te ronden. Wedstrijdzwemmen doe je vaak terwijl je bent aangesloten bij een zwemvereniging.